Postitatud

Rõõmusta lähedasi suuremat väärtust loovate kinkidega

Jõulude ajal on paljude soov rõõmustada lähedasi omanäolisemate ja suuremat emotsionaalset väärtust loovate kinkidega. Seda silmas pidades seavad iga aasta detsembris paljud huvilised oma sammud Erilisele Kingiturule Astangul, kus on müügil erivajadusega inimeste poolt valmistatud tooted.

Rafael valmistab Kingituru jaoks peamiselt lõikelaudu ja kuumaaluseid. Tema töökohaks on Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse kaitstud töö puidutöötuba, kus ta saab tööd teha vastavalt enda võimetele ja sobivas tempos ning seda kõike juhendaja valvsa pilgu all. „Mulle meeldib siin, sest siin on kaitstud tunne“, selgitab Rafael. „Siia tulles kadusid ära kõik varasemad probleemid ja halvad mõtted õnnetusest, mille tulemusel vajan rohkem tuge“.

„Rafael on meie juures olnud kõigest neli kuud, kuid selle aja jooksul üsna palju edasi arenenud“, kiidab kaitstud töö teenuse talituse juht Margus Koolme noormehe püüdlikkust. Suurimaks proovikiviks Rafaeli jaoks on just tööharjumuse kujunemine, mis ei taha kergelt tulla. Rafael ise toobki välja, et kõige raskem on hommikune ärkamine ja tööle tulemine ning kõige enam meeldivad just pausid ja kui jõuab kätte koju minemise aeg.

Siiski teeb ta oma tööd kohusetundlikult ja hoolikalt. „Mul tuleb välja kõik, mis juhendaja palub mul teha“, teab Rafael rääkida. Töö ise on tema jaoks huvitav siis, kui tema valmistatud tooted leiavad praktilist kasutust. Näidetena teab ta välja tuua, et osa toodetest lähevad lasteaedadesse või mujale ettevõtetesse, osa keskuse kohvikusse ning osa ka Kingiturule müüki.

Tulevikust rääkides on Rafaelile kindel soov saada üksi hakkama, minna edasi avatud tööturule ja luua oma pere. „Arengupotentsiaal on Rafaelil kindlasti olemas ja avatud tööturg sobib talle siis, kui leiab just selle, mis talle sobib“, leiab Koolme. Tööharjumus on see, millega tuleb veel tööd teha ja kui see käes, on töö leidmine täiesti võimalik. Senikaua aga saab Rafael jätkata töötamist kaitstud tingimustes ning tunda head meelt, kui tema tooteid ostetakse. Siis kasvab ka usk iseendasse ja oma võimetesse.

Lisaks Rafaeli valmistatud puidust esemetele tulevad Kingiturule müügile käsitöö, keraamika, maalid, raamatud ja muud käsitööna valmistatud tooted. Kauplejate seast leiab nii erivajadusega inimesi kui nendega tegelevaid organisatsioone, nt Merimetsa Tugikeskus, TriibuLiine, Valge kassi Maja, Solve et Coagula OÜ, Ühetähejutud OÜ, Tallinna Kadaka Põhikool, Tallinna Tugikeskus Juks, Põhja-Eesti Pimedate Ühing ja Eesti Pimemassööride Ühing, Töökeskus 12 Kratti MTÜ, MTÜ EIT Tugiliisu, SA Hea Hoog, Astangu Kutserehabilitatsioonikeskus jne ning eraisikust erivajadusega inimesed.

Kingiturul leiavad tegevust ka väiksemad. Lastealal meisterdatakse ja joonistatakse, avatud on smuutikohvik. Miniloomaaias näeb nii tavalisemaid kui veidi erilisemaid loomakesi. Kohvikust leiab Astangu Keskuse õppijate poolt valmistatud küpsetisi ja kergemat kehakinnitust.

Eriline Kingiturg toimub laupäeval, 10. detsembril kl 10-14 Astangu Kutserehabilitatsioonikeskuses (Astangu 27, Haabersti, Tallinn).