Postitatud

Astangu oma Meistrite koda

On hästi hoitud saladus, et korra nädalas käib Meistrite hoovi Keraamikakoja kunstnik Kauri Kallas Astangu kaitstud töö töötajatega keraamika tooteid valmistamas. Meie enda „Meistrite koda“ asub õppekorpuse  kolmandal korrusel kohe müügisaali ja käsitöötoa kõrval.

 Keraamilised tooted valmivad mitmes etapis. Esmalt tuleb võtta piisav kogus savi ning see ettevalmistada – voolida või siluda, rullida või mätsida – olenevalt sellest, mis toodet valmistatakse. Seejärel algab ettevalmistatud savist toote valmistamine – modelleerimine, kokku liimimine, kaunistamine. Siin antakse savile tema lõplik kuju. See aga pole veel kaugeltki kõik – valmis modelleeritud tooted lähevad riiulile kuivama. Kui vaja siis saab veel natuke teha parandusi ning seejärel ootab ahi. Just nimelt, nagu leibgi, küpsetatakse keraamikatooted valmis ahjus. Kuna aga temperatuurid on oluliselt kõrgemad, kui leival, nimetatakse seda küpsetamist hoopis põletuseks. Põletusi on kokku kaks: eelpõletus ja seejärel lõplik – kõrgkuumus põletus. Kahe põletuse vahel aga toimub veel üks hästi oluline etapp – glasuurimine. Siin saab toode oma värvid. Siin aga on väike trikk. Värvimise ajal ei ole need värvid üldse seda värvi nagu peavad. Õigeks saavad need värvid alles peale viimast põletust. Väga huvitav on ahi peale põletust ja jahtumist lahti võtta ja näha, kas ikka tuli kõik nii välja nagu mõeldud oli.

Keraamikas käivad töötajad kõikidest töötubades ja vahel eksib mõni juhendajagi sinna saviteraapiat saama. Päris kõigile siiski selline töö ei sobi – ei tohi karta käte mustaks saamist. Töökojas avalduvad kõigil erinevad anded, kes oskab hästi voolida, kes modelleerida, mõnel aga istub kõige paremini just glasuurimine. Vastavalt sellele vahelduvad töötoas ka töötajad, päris sama meeskonda ei ole ühelgi teisipäeval. Kindel on aga see, et teisipäeva ootavad nii meie töötajad, juhendajad, kui ka kliendid, kes põlevad põnevusest – mida huvitavat sealt ahjust seekord müügile jõuab.

Rafael tooteid glasuurimas